restauracja

Jak prowadzić biznes gastronomiczny?

Prowadzenie biznesu gastronomicznego jest wyborem bardzo wielu osób chcących założyć swój pierwszy biznes. Jednocześnie wiele osób chce prowadzić własny biznes gastronomiczny uznając, że jest to doskonałe połączenie zarówno pasji gotowania jak też uzyskiwania zysków, czy stałych dochodów.

Specyfika branży gastronomicznej w Polsce

W rzeczywistości biznes gastronomiczny nie jest w Polsce łatwy do prowadzenia. Po pierwsze Polacy nie korzystają tak chętnie z restauracji jak klienci w wielu krajach zachodnich, jak Francja. Z drugiej strony na rynku gastronomicznym jest bardzo duża konkurencja, co również wymaga sporych inwestycji w marketing (reklama zewnętrzna, reklama internetowa) czy jakość świadczonych usług. Trzeba brać pod uwagę również to, że choć własny biznes gastronomiczny jest  kosztowny przy zakładaniu. Trzeba dysponować odpowiednio dużymi środkami finansowymi na start. Ważne jest również to, że założenie biznesu gastronomicznego wymaga coraz większych nakładów. Z drugiej strony na polskim rynku przeciętni klienci nie są przyzwyczajeni do płacenia bardzo dużych pieniędzy za korzystanie z gastronomii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.